Wednesday, October 28, 2009

Pichang

Situasi berlaku pd ptg Senin lalu, Mak Ngah balik awal dr kerja. Sprt biasa, bila dengo bunyi keta atau pintu pagar dibuka, Echan org pertama yg tunggu kat pintu.

Situasi 1 - depan muka pintu masuk

Echan: pichang jeee…. (dgn suara yg gitu sarcastic)
Mak Ngah: a'ah pisang jee…

Situasi 2 - Di dapo

Echan: mak ngah uat pe... translation: buat ape
Mak Ngah: goreng pisang...
Echan: oreng pichang jeee…(suara sarcastic lg)

Situasi 3

Mak Ngah: eeee…bykye berak echan
Echan: bayak la, makan pichang jeee…
Mak ngah: straight face


                                           [pokok pichang atuk]

psst: padan muka mak ngah…nape ko tak bawak balik coklat….
Copyright © 2009 Kazaztan Team 

Monday, October 26, 2009

Belacan

Saya sgt tertarik dgn surat yang dihantar oleh pembaca akhbar Berita Harian dlm ruangan SURAT. Memang dari dahulu lg saya bersetuju dengan pandangan beliau sejak kes belacan nie dipaparkan.

Saya juga amat bersetuju dengan pendapat beliau kenapa pembungkus belacan yg pendapatan sebulannya tidak mencapai berjuta2 ringgit dikenakan denda RM600, semata-mata kekurangan protein dalam belacannye. Dr dahulu belacan digunakan sebagai penambah selera dlm sajian utama. Sangat sedap dicicah dgn ulam-ulaman. Tak terpikir oleh saya, belacan perlu mengikut spesifikasi tertentu sebelum dipasarkan. Saya juga bersetuju dengan pembaca tersebut, agak2 yer pengusaha kg nie ada ke alat nak mengukur kandungan protein yg ada dlm belacan buatannya.


                              [sedap dibuat sambal...emmpp...]
Terpk oleh saya, dlm banyak2 perusahaan yg ada kat Malaysia nie, kenapa la pengusaha belacan nie yg dikenakan tindakan. Kenapa tidak pengusaha2 yg meraih pendapatan berjuta2 ringgit tu. Rasanya bukan shj boleh diperiksa kandungan protein malahan pihak berwajib boleh memeriksa pelbagai aspek kandungan nutrien pemakanan.

Ha, bagaimana dgn pewarna tiruan yg digunakan?
Bagaimana pula dgn kandungan MSG?
Apakah paras gula/garam yg dibenarkan?
Bagaimana pulak dengan penggunaan lemak2 sayuran/lemak2 haiwan?
Bagaimana pulak dengan status halal haramye?
Apakah semua kandugan nutrien tu diparas yg dibenarkan?

Sejak akhir2 nie, berita mengenai obesiti di kalangan kanak2 hebat dipaparkan. Bukankah punca ye drpd kandungan nutrien di dlm makanan? Malahan doktor sendiri mengakuinya, obesiti dikalangan kanak2 berpunca drpd pemakanan yg tidak sihat iaitu makanan segera dan junk food. Mungkin doktor kate, ibubapa perlu memantau pemakanan anak2. Ya betui. Tp siapa pulak yg hendak memantau pembuat2 dan pengusaha2 makanan segera dan junk food nie?


psst: cencaluk, budu tak nak check ke?
Copyright © 2009 Kazaztan Team

Thursday, October 22, 2009

Bhopal Disaster Lagi!!!

Arghhhh…baru je selesai menyiapkan video script a.k.a SB. Aaaa.. ape bendanye video script a.k.a SB nie? Emmpp..sbb yer idea "canggih" ini mencdgkan mcm ada sorg tutor yg akan bercerita pasai content & kat sbelah yer lak akan dipaparkan text, graphic, pic, diagram to support content tersbt. Ala lbh krg mcm kite buat courseware/e-learning (CW) biasa la…kalu dlm CW biasa tu kite guna VO kan..so yg video script a.k.a SB nie lak guna video as the narrator. Paham? Paham tak? Aaaa…kalu ID rasaye die paham.

Ok…berbalik pasai si Bhopal nie. Kiranya sgt tidak pueh hati dgn SB ye. Sbb emmmpp… mcm emmmpp..guna video as narrator. Sbenar tak bape stuju…sbb ikut pengalaman yg tak sberapa nie..video nie utk buat demo ke…tunjuk content berkaitan skill ke…iye la ape2 yg berkaitan dgn step by step content & procedure la kans. Tp bila digunakan utk buat CASE STUDY dan for Mangement study…oooo..so damn no idea.

Mmg kkerigan idea ketika mmbuat tajuk nie. Before start the SB, ID should know her/his audience. Audience, sape yg nak guna CW ni. Utk kes nie, the audience are adult and military too. Not just military ye…but the one yg ada big pangkat ok dan sudah tertentunya the veteran one. Aaa…mampuih akak. Back to principle, bila adult learning, kite as ID akan avoid penggunaan animation yg merapu2 & grafik yg merapu2. Tak mcm kite deal dgn primary content. Bila primary content mcm2 kite leh buatkan. So, the CW pun nmpk menarik. Utk adult learner nie susah la. Dahla to put the graphic tu tak leh la nak sesuka hati kan. It back to the principle jugakla. Sbb all the graphics/animations yg nak letak dlm CW must support the content. Iye…takkan nak mmbazir megabait utk graphic/animation yg merapu. Nie lebih2 lg adult kan. So, keep doing show the text one by one….word by word…so dull. Ya…itu la yg ada dlm SB tu. Tu sbb tak pueh hati.

Ha, lagi…bila kite deal dgn tajuk yg penuh dgn fact dan mendpt liputan yg mluas. Emmpp…bukan shj mdpt liputan meluas dah jadi history pon. Jadi jgn skali-skala ltk gambo hentam keromo aje. When its fact and history then the picture must real. Come from the real event. Ha….satu hal lak nak cari gambo yg betuikan. Dan hard disk pun penuh dgn research ko yg melambak, jurnal, artikal, photo2, documentation. Pastu lak…nak buat?? Kena baca semua ye pasai tajuk tu. Huh…mimpi ngeri. By the time, you leh kuarkan satu2 terus dr kepala otak tau. Tu sbb ID is copycat writer. You must know the content by heart. Huhh..

Lepas tu lak, disbbkan the screen tu dah divide to 2. Jadi utk part interactive pun tak byk space. Ini tak sama mcm buat CW yg guna VO as narrator. The whole screen is for interactive. Dah nak letak video selepuk kat tepi. Oooo…mane nak cukup space. Huh…1 part lg yg mmbantutkan idea ye. Pastu lak, bila ruangan dah sempit, jadi penggunaan scrolling bar tersgt la berleluasa. Sgt tdk bagus utk pembacaan dan konsentrasi pelajar. Tp nak buat cam ne..ruangan dah sempit & teks lak berjela2 pjg. Management la kan.

                [video script a.k.a SB???]

Eh…ada lg..disbbkan kite gunakan video as narrator, jadi interactive yg kite leh buat hanya utk paparan shj. No more MC (Mouse click) or MO (Mouse over)…aduhai. Ha..skrg ckp cam ne nak kasi menarik, tang tu pon tak leh nak buat. So, another point yg mmbantutkan idea den. Alahai..

Ape2 pon tajuk tu dah selamat siap dah. La nie tgh prepared nak email kat writer incik Dr. K. Ha…hebat tak…jgn kate sitot & umi aida je ada K, akak pun ada tau. Daaaaaaaaaaaa….

psst: sape ckp kerja ID copy & paste je...
Copyright © 2009 Kazaztan Team

Wednesday, October 21, 2009

Kalu Cinta dan Kasih, Ape Buktinya???

Orang kata, buktinya melalui kate2. Tp kadang2 kate2 leh jadi kate dusta. Kata2 juga leh jadi mainan cinta. Jadi kalu cinta dan kasih, ape buktinya???

Orang kata juga, buktinya melalui tindakan. Tp kadang2 tindakan pun dusta, umpama ada udang di sebalik batu. Tindakannya begitu tapi tujuannya begini. Jadi kalu cinta dan kasih, ape buktinya?

Orang kata gak, buktinya tindakan dan kate2 seiringan. Tp boleh jadi juga, kate pun dusta, tindakan pun dusta. Niat dihati begitu tp kata dan tindakan begini. Jadi kalu cinta dan kasih, ape buktinya???

Lagi org kate, kalu cinta dan kasih…
Makan tak kenyang,
Tido tak lena,
Mandi tak basah,
Itu bukti cinta dan kasih ke???

Kalu itu bukti cinta dan kasih, kenapa,
Makan kenyang, w/p terlepas khutbah pertama Jumaat,
Tido lena, w/p terlepas waktu subuh,
Mandi basah, w/p bersepah2 dosanya…

Kalu cinta dan kasih kepada Allah umpama,
Makan tak kenyang,
Tido tak lena,
Mandi tak basah,
Maka, adakah,
Tidak kenyang makan sehingga selesai urusannya terhdp Allah?
Tidak lena tido kerana sentiasa mengingati mati?
Tidak basah mandi kerana memikirkan dosa2nya….?

psst: masih lg berfikir kalu cinta dan kasih, apa buktinya???

Copyright © 2009 Kazaztan Team

Sunday, October 18, 2009

3 Buah Umah Dlm Masa 2 Jam???

Perjalanan bermula krg 15 minit kol 12, destinasi adalah ke Kg. Abdullah Hukum. Tuan umah adalah rakan kpd incik hasben. Jln clear, tak sangkut2 kereta pon tak byk. Jadi perjlnn tersgt la smooth ye. Open house tuan umah agak meriah, dr jauh dah dengo lagu raya berkumandang. Makanan pon byk yg best dan jarang dihidang ketika open house. Mcm2 ada. Disebabkan makanan yg dihidang tu best2, maka kami makan smpi terlupa nak serang lg 2 buah umah. Incik hasben dah amik tu nasi minyak + ayam goreng + kambing...huh tersandar. Si Ajit & Si Ehcan lak sibuk nak minum aje. Tp sempat lg makan sate + buahan + kuih-muih + ABC + otak2. Makye sempat menyambar yong tau foo + ABC + otak2 + kuih-muih + buahan + sate. Haaaa..Alhamdullilah....

Selesai je azan zohor, kami bergerak ke rumah kedua. Tuan rumah duduk di Tmn Cheras Jaya dan Xopismate akak. Ehehehhe... masih ada bau pengantin baru lg. Kami smpi awal, tuan umah pon lom mandi lg. Tuan umah kate kol 2 start, kol 1.45 kami dah terpacak kat sana. Ehehhehe.. jgn marah aaaa. Tp sebenarye ada lg yg awal, masa kami smpi ada 1 group kuar dr umah. Tuan umah ye menu mmg byk. Ada soto + spaggeti + kuih-muih + buahan + etc. Akak bantai kuih seri muka perasa durian. Mmg feveret. Dulu masa kerja seopis, tuan umah selalu bawak kuih tu pepagi breakfast. Akak mmg selalu amik lbh. Ehehhehe...dtg open house nie pon akak amik lbh gak (tak sempat smpi umah...dah abih). Mintak maaf la tuan umah, tak makan byk.

Seterusye, destinasi yg terakhir ke Kajang Utama. Tuan umah rakan masa belajo kat UKM. Anak dah dua dah. Kawan incik hasben. Menu tuan umah ada soto juga + dadih + spaggeti?? Ala tuan umah mintak maaf la...tak igt menu la. Mintak maaf lg la..incik hasben + akak + anak2 dah tak leh masuk dah...Kitaorg minum aje. Dtg tunjuk muka, kawan lama, dah lama tak jumpe lak tu. Eh...tp incik hasben sempat sambar dadih la.


          [nie menu open house tuan umah kat Kg. Abdullah Hukum]

Terima kasih pd smua tuan2 umah krn menjemput kami. Harap2 tuan2 umah paham la ye...kami buat marothon nie. Taman kami ada buat open house mlm nie, jadi ptg2 tu kena dtg tolong2 la. Terima kasih bbyk, krn jemputan tuan2 umah smua, akak cuti masak.                                                                

Copyright © 2009 Kazaztan Team

Saturday, October 17, 2009

Novel Banyak Berubah

Pada masa zaman 80-90-an, penerbit novel popular ialah Creative Enterprise. Masa tu novel-novel semua jenis tebal-tebal sebab pakai kertas kuning (kertas murah). Kulit novel pun dibuat menggunakan lukisan cat air. Kulit buku masa itu, pada pandangan mata saya memang cantik dah. Sekarang ini, macam susah saja hendak jumpa novel-novel daripada Creative Enterprise ini (ke aku yg tak tahu portye). Zaman sekarang ini, sudah ada bermacam-macam penerbit dan novel-novel di pasaran pun melambak-lambak. Pada akhir 90-an dan awal tahun millenium, Alaf 21 mengambil tempat di pasaran sebagai penerbit novel. La ini sudah muncul penerbit novel seperti Jemari Seni, Buku Prima, Kaki Novel, Telaga Biru dan .... eh...banyakla...tidak teringat dibuatnya. Kertas pun dah pakai kertas warna putih dan kualiti pun dah tip-top. Tidak mudah terkoyak dan sudah nipis walaupun hampir ratusan helai. Kulit buku pun sudah ada pelbagai konsep. Ada yang masih menggunakan konsep lukisan air, ada yang menggunakan real photo, ada menggunakan gambaran komputer grafik, ada menggunakan lukisan abstrak...eh...banyak lagi la.

Masa zaman kertas kuning itu, gaya bahasa novel penuh dengan ayat bunga-bunga. Bahasa pun tersusun elok dan kurang penggunaan bahasa Inggeris. Sturktur bahasa pun mengikuti format Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP). Tapi sekarang, gaya bahasa novel dah banyak berubah dan penggunaan bahasa Inggeris bermaharajalela. Bahasanya banyak menggunakan bahasa rojak, bahasa brutal dan bahasa jiwa-jiwa dah berkurangan. Strukur ayat pun kadang-kadang tunggang-langgang, langgar habis la format DBP.

Walaupun gaya bahasa sudah banyak berubah, tetapi jalan cerita masih tetap sama. Percintaan, kasih-sayang, kisah dua insan bertemu, bercinta, ditinggalkan kekasih hati, kecewa, krisis, happy ending masih menjadi tema cerita novel. Tetapi ada juga penerbit novel yang muncul dengan konsep keagamaan dan masih mengekalkan jalan cerita yang sama. Konsep cintakan kepada Tuhan melebihi daripada insan. Kalau dahulu, kekasih hati itulah segalanya. Tetapi sekarang ramai penulis menerapkan nilai-nilai agama. Bagus, salah satu dakwah yang bagus. Novel-novel sekarang sudah ada diselitkan dengan tafsiran daripada Al-Quran, hadis-hadis dan kata-kata nasihat. Secara peribadi, saya sangat suka akan perkembangan ini. Kita memang tahu, ramai remaja (perempuan selalunya) mengemari membaca novel berkonsep percintaan ini.

Kalau dahulu, amat susah hendak mencari genre cerita misteri, penyiasatan dan adventure. Yang melambak di pasaran pada masa itu, ialah kisah-kisah cinta. Kalau ada pun daripada penulis antarabangsa. Sekarang ini, huh melambak. Lahirnya genre misteri, penyiasatan dan adventure ini, dunia penulisan novel diwarnai dengan kehadiran penulis-penulis lelaki. Memang dari azali agaknya, lelaki ini tidak suka cerita jiwa-jiwa. Jadi, pembaca mempunyai banyak pilihan untuk membaca dan tidak lagi dimomokkan dengan tema cinta.

Walaupun novel sekarang telah banyak berubah dari segi pengisian dan fizikal, pada pengamatan saya ada satu saja yang masih sama. Ya, hero dan heroinnya, teruna dan daranya, masih lagi digambarkan dengan gambaran bombastik. Teruna mesti seorang yang berperwatakan menarik eh sangat menarik, berkarisma, berjawatan besar, rupa fizikal yang mengalahkan Brad Pitt dan segalanya yang elok-elok sahaja. Kalau daranya pula...aaaa...sopan-santun, lemah-gemalai, ya sangat cantik kalah bidadari, memiliki peribadi yang mulia, manis, aaaa..yala semuanya yang baik-baik saja. Yang bagusnya novel sekarang, daranya digambarkan memakai tudung dan sangat manis dipandang. Kalau dahulu daranya digambarkan dengan rambut yang panjang mengurai, ikal mayang, paras pinggang. Sekarang kita dah jarang jumpa gambaran yang macam itu. Perkembangan positif, ada nilai agama di situ. Aaaa...ada juga sebilangan kecil penulis yang berani memaparkan teruna dan dara yang mempunyai perwatakan bertentangan tetapi di penghujung ceritanya menjadi perwatakan yang baik-baik.

Walaupun novel telah banyak perubahan, saya tetap peminat tegar novel-novel melayu. Tidak kiralah, bagaimana rupa bukunya, apa rupa kulit bukunya, apa gaya bahasanya, bagaimana gambaran teruna dan daranya, asal jalan cerita menepati citarasa saya akan baca.


         [buku yg belum dialmarikan, selepas dipulangkan org]

psst: Entri nie pun langgar habis format DBP (saya bukan guru BM atau Editor BM)

Copyright © 2009 Kazaztan Team

Friday, October 16, 2009

Spring Waltz

Aaaaaa...
Tiba2 terigt jari abg yg pjg,
Tiba2 terigt gaya abg berpiona,
Tiba2 terigt abg pakai pakaian kg,
Tiba2 terigt abg ye hiasan kulit siput,
Tiba2 terigt abg pakai sweater teddy bear,
Tiba2 terigt abg buat performance dgn jari berdarah,
Tiba2 terigt abg bawakan payung dlm keadaan ujan resah,

Aaaaa...
Tiba2 terigt akak yg comel,
Tiba2 terigt akak tumpuhkan sos kat baju abg,
Tiba2 terigt akak yg sgt berusaha mencari duit,
Tiba2 terigt akak yg dok nangis2 depan kubut makye,
Tiba2 terigt akak dok lukis2 kat cermin train yg berkabus,
Tiba2 terigt akak bawa moto bawa abg gie buat performance,
Tiba2 terigt akak yg sedang mengasah pensel utk abg tulis not lagu,

Aaaa...
Tiba2 terigt abg kacukan yg encem,
Tiba2 terigt abg kacukan yg begitu supportif,
Tiba2 terigt abg kacukan yg try ckp bhs akak,
Tiba2 terigt abg kacukan pakaikan akak kasut,
Tiba2 terigt abg kacukan tolong akak jual aksesori,
Tiba2 terigt abg kacukan yg pura2 tido kat bahu akak,
Tiba2 terigt abg kacukan yg jadi pemandu pelancong akak,

Terigt juga pada suasana pantai, ladang bunga tepi laut, salji di Austria, hembusan angin yg bertiup....




**Video from http://www.youtube.com

Sangat Hangin

Oooooo...iye...aku mmg sgt hangin ari nie, smlm mmg hangin skit...ari nie lg bertambah hanginye...
Pasai ape aku hangin? aaaa...pasai benda alah nie KPI...
Tahu....KPI tu mmg bagus...sgt bagus...kalu diurus dgn betui
Ape yg tak bagusye...bila diuruskan dgn salah...
Tang yang salah tu yg aku hangin...
Aaaaa...yg jadi persoalan aku... patut ke yg bukan imediate supervisor yg monitor KPI tu..
PATUT KE????



**Image from http://www.interact-intranet.co.uk

Thursday, October 15, 2009

Case Study

Minggu nie (dr minggu lepas sbenarye) punya kerja adalah utk menginteraktifkan Bhopal Disaster. Bhopal Disaster nie tlh dipilih oleh seorg Dr. yg mengajar subjek Corporate Governance and Risk Management sebagai case study.

Jadi ape saje artikel, website, jurnal etc berkaitan mesti akan diterjah utk mendpt info. Kisah ye Bhopal Disaster ini, mengenai kebocoran toksik gas di Bhopal pd thn 1984. Semakin lama mendalami kisah nie, tersgt la kesianyer pd org2 Bhopal yg mengalaminya.

Tiba2, mcm ne ye kalu kejadian tu berlaku kat sini. Agak2 cam ne ye nak menghadapi keadaan mcm tu ye? Sehingga skrg kes Bhopal tu tak settle lg. Kalu kat M'sia, dah settle ke?


psst: ID2 & xID2, your suggestions are welcome....

Tukar Siaran

Sesapa yg pernah mengikuti Kazaztan's Team di  http://sites.google.com/site/kazaztan, kini tlh bertukar channel kat sini. Atas sbb2 yg tidak dpt dielakkan site tu kini telah ditutup pd pandangan org awam. 

Siaran di sini masih lg mengekalkan konsep yg sama, menyediakan info2, cerita karut marut (stlh melalui tapisan), adegan2 (juga stlh melalui tapisan), coret-moret dan etc.

Kazaztan di Blogger masih lg mengekalkan team yg sama, kualiti penyampaian yg emmppp... dan kekerapan mengupdate yg berzmn. So, jgn serik utk dtg menjengah di sini. Daaaaaaaaaaaaaa....