Thursday, June 25, 2015

Boleh Tahan Menjawabnya


Rutin Adek sebelum tidur mesti pekena susu. Hari tu, beberapa hari sebelum puasa, dia mintak susu. Tapi, mak adalah malas nak turun bawah buat susu.

Adek: Mak, nak shushu.
Mak: Ala Adek, mak malas buat la. Mintak ayah buatkan.
Adek. Nak mak ugak.
Mak: Ish Adek nie, ayah la.
Adek: Mak aaa.
Mak: OK, jom turun sekali. Minum kat bawah.
Adek. Mak aaa turun. Nak num kat atash.
Mak: Kalu nak susu, kena minum kat bawah. (mak memang tak mengalah)
Adek: Tak nak. Nak kat atash gak.
Mak: Kalu mak bawak susu kat atas....ape yang mak dapat?
Adek: Dapat num la....

Wawawawawa.... mak akhirnya turun ke bawah sensorang.



Saturday, June 20, 2015

Jelajah Johor: Jalan-jalan Untuk Anak-anak


bab makan untuk mak ayah...
maka jalan-jalan untuk anak-anak...walau pun gitu tetap juga untuk mak ayah

dari KL ke Muar, 2 jam aje..mungkin jadi + -,
perut kenyang kerana mee bandung Tanjung Agas
meronda la kami di bandar Muar, mencari Tanjung Emas pulak...

pergi sini sebab kawan orang Johor kate, kalu nak bercruise tengok hidupan payau bakau ke...boleh la
sah-sah hero-hero-hero tu pon suka kan.. naik bot besar...





dari kejauhan dah nampak bot nye..
menarik juga botnya, dikalerkan hitam, tempat duduk kayu...lamaye versi...
steady aje kelajuaannya...maksudnya tak perlahan tak juga laju...



arrived...


sepanjang sungai tu boleh nampak bangunan-bangunan yang kat tepi sungai tu...
excited? mesti...
nie masjid lama...

 

bangungan yang ini pulak tak pasti ape namanya...
tapi kat depan bangunan ini la ramai keluarga, kekanak, ibu bapa melepak...


mula-mula naik..semua berhati-hati, takut-takut...
dah lama, bontot pon dah panas duduk...
menyidai lak kat tepi bot tu...


ape guna teknologi kalu tak guna...welfie la...


depan jeti ada dataran, tempat melepak
bukan saje melepak..ada pula macam-macam permainan...
sah-sah merabak poket mak ayah...
tapi makkota tu in sangat...


  

dalam satu rumpun pokok...ada macam-macam jenis bunga raya...

 

nie paling cantik kelopak die...lain dari lain...


yang nie warna ye lain...


bunga kebangsaan kita...


hah dah mendapat..nie semua idea si angah...
ape ke benda name ye...stoopa toopa?
main sampai puas RM8
along pon...macam budak kecik...



tak sempat nak main sampai puas...ujan dah turun..lebat pulak tu..
tapi...hero-hero-hero tu dah slow skit...ape ke tak ye... melompat-lompat macam tu...boleh tahan 15-20 minit je....pastu bateri pon lemah...


masjid lama tepi sungai...kaler biru pekat di luar (gambar atas)...biru cair di dalam...comel sangat ini...
reka bentuk pon menarik... melengkung dan bulat...
umpamanya dari pintu masuk (macam masuk rumah)... ada satu layer yang ko akan jalan memusing untuk sampai ke tempat wuduk... 

  

tempat wuduk lelaki pon bentuk bulat...



nie kita pusing bandarnya...







lepas tu kita ke Batu Pahat.. ada sewa homestay kat situ...
tapi sebelom tu kena pekena asam pedas...
nie kat belakang kedai asam pedas...ada banyak bot parking kat situ...
kebetulan sampai kat situ dah hampir petang betui.. lebih kurang 6 petang..



yang ini kami jumpa dalam perjalanan ke Batu Pahat...
kalu ko tak insaf...
cukup besar untuk ada rasa gentar...


nie memang nak citer sekali gus nie...
yang nie kami pergi keesokan harinya, lepas pekena lontong darat tu...
lepas tapau nasi beriani Power tu... nak ke Tanjung Piai...tapi nampak pula signboard Pantai Minyak Beku...
maka mari la kita... melawat kawasan... yang hero-hero-hero dah excited... konon nak ke pantaikan..
tapi pantai ye tak leh mandi...tak ada pantai sangat pon...
tapi..tapi..ramai je orang memancing...dan ada disediakan pondok...orang dok bakar-bakar ikan..piknik pon ada...

nie tangga nak ke Perigi Minyak Beku
dah sejarah nama Batu Pahat diambil sempena kisah perigi ini


kalu ada pantai...nie la rupa pantainya...
tu yang berlonggok reramai tu, tengah memancing...satu keluarga...


ehhh...lalu pulak dianya... mengelupur snap gambo...
slow aje kelajuan...sempat amik 2-3 kali jugak...


cover album group mak and the boys...
boleh la buat video clip...



nie la kisah nama Batu Pahat tu...
tentera siam telah dikejar oleh Bendehara Tun Perak...
lepas tu berhenti berehat kat sini...pas tu mereka memahat batu untuk menampung air...alkisahnya...


perjalanan diteruskan ke Tanjung Piai..
tapi gambar ini sebelum sampai Tanjung Piai yang hutan simpan tu...


ada jeti..ada orang naik...tapi tak tahu ke mane...
macam nak tanye...tapi tak ada dalam plan...
berhenti untuk tengok pemandangan aje...


nie dah sampai ke hutan simpan tu...



tapikan kami tak dapat pergi kat tempat yang betui-betui hujung benua asia tu...
telah ditutup sebab hakisan dan untuk keselamatan...
rugi...rugi...


tapi yang nie hujung lain..
kalu yang penghujung benua asia tu blah kanan
yang nie pula blah kiri...


mesti kena welfie..


tempat nie menerima permintaan ramai
dapat main game kan kat situ....
ok la hapenning
danga bay namenya


orang tak cukup ketinggian nak main game tembak-tembak..



pagi sarap nak pekena kacang pool..
katenya sebelah stadium, tapi tak jumpe... jumpe benda lain...
kacang pool makan kat medan selera..cawangan kot...
markaz




depan markaz tu ada kereta nie... al comel & lama



pergi juga le ke sini...tapi tak ingat masa bila...
pergi sekadar... nak tengok aje...
nanti orang tanye..ko dah pergi....jawabnya...sudahhhhhhhhh



melawat zoo nie rasaye pagi senin...
kalu tak silap la...
murahnya tiket masuk...
yang best ye...haiwan kat dalam zoo nie tak malas...
aktif sentiasa,,,

tengok betapa suka mereka-mereka itu (jangan doublekan mereka..salah dari tatabahasa)


rusa pon dapat tengok dari dekat...
siap ada jambatan tinggi...kat bawah tu...tempat lepak rusa... kita boleh across jambatan tu dan tengok dari dekat...



ha...tu diaaaa... nganga...panas sangat gamak ye...


burung nie pon tak di pagar...elok aje berkeliaran kat situ...bertenggek kat situ... layan tetamu datang...


idea sape lagi...angah la..
berpaddle bot pulak...



walaupun kecik saiz ye..tetapi puas hati..sebab semua haiwan aktif...
tak malas macam haiwan zoo negara,,,



nie agenda mak ayah rahsia dari hero-hero-hero...bila tiba masa baru buat announcement...
payah kalu announce awal-awal..pastu tak jadi..kan ke haru namanya...
Pantai Batu Layar...berjalan juga sampai ke hujung...tak nampak pulak batu layar tu...
teringin juga amik gambo...

tempat nie banyak private beach...
seberang pantai umah owner...nanti bila masuk kawasan die...die mintak duit parking...ada yang dah buatkan  pondok cantek dan tempat tuk bakar-membakar...tu pon nanti kena bayar...
ada juga yang stail kawasan perkhemahan...sewa tapak khemah...tempat dah cantek diorang buat...
ada satu aje...resort kat situ...Batu Layar Resort...nasib baik...masa singgah resort...ada pula notis...tak amik tempahan hari tu kerana tiada air... kalu tak..dah sewa semalam...


air jernih....pantai agak bersih...




berenang di dataran...





on the way pergi dan balik...akan lalu jambatan ini..
umpamanya macam ko lalu di celahan kaki giant...gedabak...
terasa juga...macam salah satu episode Lord of  the Ring..yang dia orang naik boat..sampai kat kota yang dah tinggal..ada tugu besar raja dahulu...ha gitu la perasaannya... 



ha nie rupa paras kat luar hotel...
hotel kat rumah kedai aje...
tapi la nie kan orang kecoh pasai butik hotel...
jadi nak gak le merasa...kan...kita pilih jazz hotel...
tajuk hotel: I'am jazz hotel...gitu...


nie kalu tak silap...on the way ke bandar muar...
tak tahu ape name tampat nie...dari jauh kami nampak....
ramai orang memancing kat sini...dan ada marina bay yang dalam pembinaan...
mat bangla pon ramai...merenung laut...




psst: dah sudah kisah cuti sekolah...