Tuesday, January 27, 2015

Azam Tahun Baru


Konon ye:

1. Nak selalu update blog, hah sampai ke ujung Jan 2015 baru seketul nie.
2. Menjadikan blog sebagai catitan harian, konon ye
3. Blog ada lah tempat simpan kenangan, choi la...
(bape banyak kenangan dari 01012015 hingga 27012015? Banyaaakkkk!!) Tapi ape yang terjadi, ehem baru nie seketul berupdate.
4. Nak tuko gambar header tu...


Maka, mari la kite berazam bulan Feb nie... atau mari la kite buat entry throwback.

Nah seketul gambar baling belakang...




psst: rasa tercabar nie...ramai sangat update blog...

Wednesday, December 31, 2014

2014 Wrap Up


nie entry summary 2014...

Januari:


  1. angah masuk tahun 1
  2. mak melawat negara kimchi




Februari

  1. hari jadi angah
  2. masih penuh entry dengan citer dari negara kimchi

Mac

  1. kite ke Gold Coast Morib
  2. kite meronda-roda ke Kuala Sepetang pekena mee udang dan Taiping melawat zoo 


April

  1. melawat ke muzium TUDM, kemainkan lawatan sambil belajar



Mei

  1. ayah outstation ke Oman kemain lama berminggu, mak upah mereka makan ais krim buatan sendiri




Jun
  1. kita pusing Malaysia... dari KL ke Perak ke Kelantan ke Terengganu ke Perak ke KL
  2. dari bandar ke kampung ke pulau ke hutan ke kampung ke bandar





Julai

  1. kami beraya


Ogos

  1. idle
September

  1. idle
Oktober

  1. mak tukar tempat kerja


November

  1. hari jadi along dan adek
  2. berkhemah di Bagan Lalang
  3. berjalan-jalan ke Temerloh
  4. majlis anugerah angah








Disember

  1. ke Pekan meraikan majlis perkahwinan X-opis
  2. ke Kuantan, Pantai Sepat untuk berkhemah (bermalam)
  3. banjir di Kg. Gajah







psst: memasuki tahun 2015 dengan bismillah

Monday, December 29, 2014

Air Bah: Pengalaman Pertama Hero-Hero-Hero


rancangan asal: balik kampung 2-3 hari pas tu nak ke pulau pangkor untuk bercuti
kesian pada hero-hero-hero, sejak mak tukar kerja asik ler cuti runcit-runcit...

25 Dis berangkat ke kampung, sudah pun dapat berita di sana banjir
selalu ye, walaupun banjir adalah kampung bersebelahan, atau mukim bersebelahan
tapi kali nie sungguh tidak disangka, cempedak menjadi nangka...

petang sampai di kampung, hujan agak lebat...
ketika sampai tanah masih kering...jam 3 lebih
menjelang 6 petang, air dah naik paras buku lali...
kemudian air mula naik paras 1 anak tangga



seterusnya 26, 27, 28 air makin naik setangga demi setangga hingga ke anak tangga ke 3...

nie konvoi Sultan Nazrin, baru aje lepas melawat pusat pemindahan sebelah tu...


along sedang mendukung adek..
masa nie air masih tak dalam sangat...


adek main air


nie rumah bekas YB Dato' Tajudin Abdul Rahman



nie adalah pada 28 Dis, jam 11.30 pagi....
bagi keselamatan anak-anak, ahkak dipaksa balik ke KL...
ayah kena tinggal...

hero-hero bersama dengan pak dak dan pak lang mereka...



suka sangat dapat meraduk air tu ye


harap-harap air cepat surut dan hujan tidak turun buat masa ini...
Tuhan jagakan dia untukku, lindungi mereka dari bahaya dan berikan mereka kekuatan menghadapi ujian nie...

psst: surut la air...hentilah hujan...

Saturday, December 27, 2014

Rezeki Air Bah

diorang pasang jaring...
tunggu dalam setengah jam...
angkat... dapat sepat siam...

dinner kami hari jumaat... sepat siam masak lemak tempoyak...

Friday, December 26, 2014

Air Bah


kami balik kampung... semalam sampai...
ada tempat dah naik air paras lutut, paras pinggang dan dada...

tempat kami baru pagi nie naik air..
ketika ini...ujan masih belum reda...
renyai-renyai yang dulu kalu turun kate ye romantik...
tapi kali nie... renyai-renyai mintak Allah hentikan...
air sungai mengalir deras...
harap-harap... air cepat pergi...






psst: hentilah hujan..pergilah air...