Monday, March 30, 2015

Cuti Sekolah Mereka Masih Belum Habis


kans...
pukol 2.30 petang lontaran idea...
pukol 3 petang kami gerak...

tempat ye setengah jam perjalanan aje dari rumah...
tolak campur dengan jam..

panas-panas mari le kita berendam...
tak payah susah-susah nak berbekal bagai...
singgah gerai kuih tepi jalan...kita tapau kuih barang 5-10 biji...


 



sesi pembelajaran...
pengenalan kepada batu-batu sungai boleh ceegu Nizam...



 spa atas batu untuk meluruskan pinggang dan merehatkan minda...


mencari mendapan pasir untuk kajian geologi...


teknik apungan perlu betui ye...kalu tidak hanyutan tak padu...


 nie pula teknik terjun tiruk...untuk air yang cetek...pasti kan ketika terjun kaki jejak di pasir...


mak pun nak interframe jugak...

 

maka pukul 6 dah ada di rumah...
yang penting release tensi mereka...
mereka pon perlukan rehat...



psst: mau diorang dok mintak tiap-tiap minggu nie

Wednesday, March 25, 2015

Akhir Cuti Sekolah


sepupu-sepupu mereka dari Temerloh datang berjalan...
penutup untuk cuti...
kita berjalan ke IOI City Mall aje la...

itu pon nasib baik sepupu mereka datang...kalu tidak duduk umah la hari minggu ari tu...
dapat le juga buat penutup cuti sekolah...

sejak-sejak along dan angah ada aktiviti hari sabtu dan ahad, patah le skit aktiviti berjalan...

untuk lagi bermakna ayah belanja main bowling....
well untuk dah bertahun tak pegang bola bowling tu jadi le lepas gian...
merasa le strike barang sedas...spare barang 2-3 das...
dan lengkungan longkang lebih kurang 70% balingan...



dah penat main bowling dapatlah diorang pau ais krim kegilaan/trend muda mudi sekarang nie...

see, muka angah berserikan...



along, muka nikmat kan...


adek walaupun dia tak tahu trend ais krim sekarang...yang penting AIS KRIM ok...


kans...betapa seronoknya duduk di tepi kolam sambil menikmati ais krim...



dan petang, aktiviti yang dinanti-nantikan...mandi sungai kononnya...
dapat le tengok air mengalir deras...
sampai aje tepi sungai...ujan turun lebat sungguh...
jadi la tido dalam kereta on the way balik umah....
adek dah siap-siap pakai baju mandi...tapi apekan daya...ujan...



tak ada la special mane pon...yang penting tak ada orang merungut bosan duduk umah...
mak dan ayah tetap hari senin kena pergi kerja...

psst: hitung hari jumaat...untuk cuti keesokan ye..

Tuesday, March 24, 2015

Angah dan Adek


angah dan adek:

  • macam anjing dengan kucing...
  • macam air dengan minyak...
  • macam magnet kutub utara dan kutub selatan...
angah selalu cari pasai dengan adek...
adek pulak suka cari pasai dengan angah...

tapi ape yang adek tak perasan...
kalu angah minum air milo...adek pon nak air ilo...
kalu angah ada mainan guli..adek pon nak uli...
kalu angah pakai baju melayu... adek pon nak pakai baju eeaayu...

lagi...ape yang angah lupa...walau mulut kata tak nak kawan adek... 
tapi kalu adek nak mandi...angah selalu offer nak mandikan...
kalu adek nak makan...angah offer amikkan pinggan...
kalu adek nak pakai baju... angah yang offer pakaikan...




adek  tak sedar...bukan along aje idola adek...angah pun...
angah pun lupa.. tak suka tapi sayang...



psst: nasib baik sayang mak tiada optional

Monday, March 23, 2015

Awal Cuti


aktiviti tak plan...
sedang makan  along nampak iklannya
terus ajak pergi tengok...
itu pun cadangannya keesokan hari ye...
tapi dah keluar kita lajakkan aje la...
soknya duduk umah diam-diam...

sempat pulak tu pekena cendol kat bangi...
petang tu sebelom sessi kedua berlangsung kami dah tunggu...

sedang menunggu belon dipamkan..



budak ini memang tak reti duduk dendiam...
main tembak-tembak pulak dia tengah-tengah orang ramai...


setelah berhempas pulas...kejap kembang..kejap kempis melawan angin...akhirnya dia sorang aje yang berjaya naik ke udara...
yang lain-lain... ntah bape kali percubaan tak berjaya melawan angin...







psst: nasib baik ada naik seekor sebuah

Thursday, March 12, 2015

Retreat @ Awana Genting Highlands


Udah tua-tua di suruh ye berRETREAT
kata ye syarat orang baru setiap kali join company... maka ahkak layan kan aje...

ari pertama dibagi dengo ceramah... ahkak dah sangap gila...
nasib baik dibagi aktiviti jangan pecahkan telor ini...

persediaan memastikan telor ini tidak pecah...
menggunakan straw + selotep sahaja


telah dilindungi dengan jayanya
lalu nanti dijatuhkan dari atas...
dan telor itu berjaya dilindungi...



sebelom tu, kalu tak ada nama group tak sah kan...bukan retreat (udah macam team building) le namaye

tu dia... logo group ahkak...
bahana citer Flash...
nama group: Flash
war cry: flash...flash...zas...



malam nya pula kite ber F1... banyak betui idea organiser...bagus weiii...
merasa jadi krew F1 tuang minyak...

bersama pemandu F1 terkenal: Qimi Qasimi



hari kedua lagi menarik...Amazing Race...
serius best...ahkak merasa la kan main macam realiti show format CBS tu...

acara bermula dengan balingan dadu...
sapa sampai di garisan permulaan dahulu...die akan bermula dahulu...


setelah berjaya menangkap 7 biji bola comel-comel...kami kena naik nie tuk klu seterusnya..


salah satu daripada soalan yang diterima...suruh selfie di pintu gerbang dan group photo di banner Ultraman...




selesai menjawab soalan...kami kena turun ke awana menaiki skyway... duduk dalam tu menyelesaikan sudoku lak...



selepas berbalas pantun di kedai akak jual jajan... kami kena baca persamaan matematik dalam air pulak...



malam pula...disuruhnya kita buat persembahan...arghhh sudah...
dah sendu-sendu nie suruh buat persembahan...
ingat zaman sekolah... ada macam-macam idea...

bergema Gemuruh kami sumbangkan (baca sumbang)...



hari ketiganya, jungle tracking!!!...aiyo... nasib baik 1.8 km aje...
gunung Halla sudah didaki ape aje jungle tracking kan... (kata hati)






sudahnya agak semput gak...
dapat le, demam sehari, sedas gigitan pacat, sakit urat...

akhirnya....





psst: menggaru bekas gigitan pacat...gatal oiii