Monday, November 24, 2014

Orang Terima Banyak Anugerah


kemain lagi dah demand tablet...
ugut lagi kalu tak dapat...nanti naik Tahun 2 tak nak belajar macam Tahun 1....

kemainkan...

sekolah agama bahasa Arab 100%



sekolah kebangsaan:
1. Anugerah Pertama Kelas 1 Amanah
2. Anugerah Aliran Terbaik
3. Anugerah Mata Pelajaran Terbaik:

  • Bahasa Malaysia
  • Matematik
  • Dunia Sains & Teknologi
  • Pendidikan Islam
dan yang paling mak tak caya: Anugerah Pekerti Mulia...
ayah kate anugerah bodek ceegu...







tahniah Angah...
rajin usaha, bersyukur & berdoa serta tawakkal.. insyaAllah ada hasilnya...


psst: mak is kecut perut...

Majlis Adek


22 November 2014

1. harijadi adek
2. Majlis Anugerah Angah
3. Nak balik kampung

see banyakkan agenda...
sambut hari jadi adek nie ad hoc... ingat nak buat minggu depan... tapi mak ngah dan mak usu dah merancang senyap-senyap dan siap tempah kek... maka lepas majlis angah, kite buat majlis adek pulak...

crepe cake...


nie bukan memotong namenya... nie memarang..


mari kite balik kampung...


adek cakap masih pelat lagi...
vocab tip top...dah banyak...tapi mak dengan ayah susah nak paham...
along & angah mungkin boleh paham 70%
tapi semua yang kite tanye die akan jawab... jangan risau selalu jawapan memuaskan & boleh dipercayai...
sejak 2-3 hari nie...sibuk nak gie sekolah...
sibuk angkut beg ke hulu ke hilir...

psst: Tuhan jagakan dia (along, angah & adek)

Saturday, November 22, 2014

Adek is 3


22 November 2011... pandai die nak kuar... tarikh pun cantek...


adek lain dari abang-abang...
bersalin adek mak tak rasa sakit...
bersalin adek mak tak rasa contraction...
adek keluar sejurus habis azan zohor...

adek satu-satunya ada alergik dengan telur...
nasib baik dah besar ok...
kecik-kecik dah kena chicken pox...tak sempat mak & ayah nak kasi jab utk chicken pox...
kecik-kecik tido malam kena berpegang... letak aje merengek balik...




selamat hari lahir adek...


Monday, November 17, 2014

Ke Temerloh Kita


mak mereka baru aje tuko kerja baru...
tak boleh le nak cuti pepanjang, maka mari la kite bercuti secara runcit-runcit...

minggu nie (minggu lepas)... kite ke temerloh...melawat mak sedara & cousin mereka...

bergerak tidak le seawal pagi pon... dah nak hampir asar baru nak gerak...al maklum dekat aje kan...

sampai temerloh dah petang sangat... kite berehat-rehat aje di rumah...

pagi sok ye... pagi-pagi lagi mak ngah ye dah buat plan...
mula nak ke pekan sari...pas tu ke kuala gandah...
ujung ke kuala gandah aje la... ujan lebat pagi ahad tu...

masuk kena daftar dulu la ye...


budak nie la kan... buat perangai...tak nak jalan...
jenuh pulak nak mendukung dia...tah ape yang dia takut kan
tengok muka..tak ada rupa takut pun...mengada namaye...


feeding time...
tebu -RM3
pisang - RM5

kalu nak mandi sama mereka nie kena tunggu kol 2-3 petang... & kena book tour guide
tapi kami tak le...


feeding time kami lak...
nie kami... mengadap mak jah & anak2 ye kat depan nun...


kat tepi sungai ada bangku...boleh le berehat sambil makan roti...
nie pemandangan pun cantik..


keliling ada macam pokok buah-buahan, buluh...




dalam kol 12. 30 ada tayangan video... untuk menjadikan lawatan lagi bermakna...mari ke bilik tayangan video...
lepas tu kite ke deerland lak ye
check ticket, nanti dapat beberapa bekas keledek...


kasi makan kat pak sa nie...


suka la mereka ye nie...


ada ular untuk bergambar...


tengah buat ape tu!!!




encik raccon tayang badan


kuar awal pagi...
2 tempat lawatan...
singgah lunch..pekena patin tempoyak..
sampai umah mak ngah mereka kol 3.30 petang...
rehat-rehat 2-3 jam...
kol 6 gerak ke KL...

psst: terjumpa lak jiran belakang umah kat kuala gandar

Monday, November 10, 2014

Bagan Lalang: Camping


plan asal nak ke Melaka...
tapi sebab mereka yang memang plan nak ke Melaka tak jadi... kami tukar ke Bagan Lalang le..

ada tujuan lain juga... konon nak sambut besday along kat sana.. tapi kan mak ngah & mak su dah buat kejutan... lalu besday kek mak order jadi buat makan-makan aje...

sabtu pagi 8/11/2014 dari pagi ujan turun... dalam perjalanan pun ujan turun...
tapi hampir tiba aje...cuaca terus cerah...
hah...budak-budak suka aaa...kalu tak terbatal aktiviti main air...

mak kan semangat... siap tempah baju sama kaler..ada tulisan Jawi Khat kat baju...
adek suka tau spoil gambo...



macam nie... senang nak cari...kaler ijau...terang...



turun laut...
air mula pasang jam 4.30 petang...


adek hanya layak main di gigi air saje..



hampir ke maghrib...


bukan hero-hero-hero yang buat...


konon kan nak amik gambo silhouette









khemah sudah dipasang...



chef bbq & penolong chef sedang bertungkus lumus menyiapkan makanan



penolong sedang mengunyit


air teh o dah lama siap...



menunggu giliran untuk dibakar,,,


nie patut dijadikan aktiviti bulanan...
hero-hero-hero kemain suka...

psst: pas nie kite ke utan pulak...