Friday, December 19, 2014

Wednesday, December 17, 2014

Idola

idola die...


ape angah makan...die makan...
ape angah minum...die minum...
ape angah ada...die pun nak ada juga...

tapi...
kalu nak main...nak main dengan along aje...
kalu lah along & angah ada mainan yang sama...die ambil angah punye...
kalu ada ape-ape perselisihan...die menangkan along ye...

Sunday, December 14, 2014

Lain yang Disuruh Lain yang Dibuat

arahan mak kepada adek: mintak tolong along masuk baju dalam bakul....

sama ada adek beri salah arahan atau along yang salah faham...

Wednesday, December 3, 2014

Cont. Weekend Activities: Camping @ Pantai Sepat


dari pekan kite menuju ke Kg. Mengkasar untuk mencari murtabak markasar...
konon nak cari puding diraja juga... sampai ke sudah tak jumpa...

murtabak markasar terasa rempah ratus ye...
kurang mengemarinya...
hero-hero-hero pun tak berapa nak makan sangat...



see, mak masih berbaju kurung..baru balik kendurikan...
 
kemudian, kite ke Pantai Sepat lah...untuk bermalam (bercamping)...
kononnya nak bercamping di air terjun tapi:


1. musim hujan - kepala air
2. musim hujan - kawasan hutan rimba ayun
3. kencing tikus

camping tetap nak buat..jadi kite pilih di tepian pantai lah...

1. cuaca di pantai berubah-ubah
2. kawasan lapang
3. mungkin ramai orang...
4. favourite place hero-hero-hero...


mula-mula tinjau kawasan...
tandas - checked... di madrasah kg. sepat berhampiran tower B & tandas berhampiran tower A dekat kedai makan...
untuk camping/bermalam perlu maklumkan kepada ketua penyelamat... En Rahim.. boleh jumpe dia di tower B

kami pilih tower B lah... kawasan cantek...lapang dan bersih....
sebelum tu kami cari ikan untuk makan malam...
kata orang-orang kampung... kalu datang awal...boleh beli ikan di jeti...fresh naik dari laut...
tapi kami sampai pun dah hampir pukul 6... beli aje kat tepi jalan...
beli kat tepi jalan pun masih fresh... mereka amik dari tempat yang sama...


petang tu angin kuat, sempat la hero-hero-hero main layang-layang...
cuba tengok pantai ye... sangat lebarkan...
tapi ketika nie bendera merah...tidak dibenarkan mandi... ombak kuat sangat...
untuk keselamatan anak-anak...main di gigi air sahaja...



mak suka pantai nie... tempatnya cantek...amik gambo outdoor untuk pengantin cun sangat nie....


preparing our dinner...
kami bakar aje ikan dan ratah...cicah dengan cili sos... makan dalam hujan renyai-renyai...huh...pembuka selera sungguh...
kebetulan ada murtabak...jadi tak perlu masak nasi...


kita bukak lak wayang dalam khemah...
siap ada comforter lagi...


menjelang kol 8 lebih, hujan dah berhenti...
abih aje wayang...masing-masing pun dah penat.. kol 10 dah ready nak tido...
ayah jadi pak guard la...tido-tido ayam...
polis pun ada lalu..siap kasi nombor telefon lagi...kalu ape-ape hal...

pagi kol 6.15 dah bangun untuk solat...
kol 6.30 dah turun ke laut dah...
dengan hero paling kecik pon dah jaga...
selamba aje keluar khemah join abang-abang die...


 



kite kasi can kat depa ye... main sampai kol 10...


nak cari ketam...nak cari ketam...



dengan baju tido die kasi pasir...




semalamnya...orang-orang kampung dah info...
nak ikan-ikan segar, ready kat pasar nelayan, kempadang dalam kol 12 - 2 petang...nanti nelayan pulang bawa hasil...
 

kol 10 kite bongkar khemah...berkemas ke kempadang kaminya....

oldies sangat...


nie bot pertama naik
kami nie tak tahu ape-ape...tengok bot naik...ramai orang serbu dia...
pilih-pilih ikang...timbang-timbang...pas tu balik
ooooo begitu caranya...
ikan boleh campur-campur... sama saiz sekilo RM5
kalu had yang besar atau yang mahal...sekilo RM10...





selepas dapat ikan... kite menghala ke Temerloh pula...singgah umah mak ngah depa...
pekena patin masak tempoyak lak...
rehat-rehat kejap..kasi ayah tido lena...
lepas asar bertolak ke KL...
till we meet again... daaaaaa

psst: pagi soknya.. mak ngantuk tahap gaban kat opis...

Tuesday, December 2, 2014

Weekend Activities: Kenduri Kawen & Melawat Muzium


kerana menghadiri wedding X-opis di Pekan...

1. kami bercadang nak bercamping...
2. OTW ke umah pengantin jumpa muzium (memastikan lawatan kite adalah lawatan sambil belajar...)

kite ke umah pengantin dulu...




selepas tu... dari umah pengantin ada lalu muzium Sultan Abu Bakar... kite singgah untuk lawatan sambil belajar...
seberang jalan pula ada muzium pengangkutan air,,

cam ne hero-hero-hero tak suka...ada kapal terbang & heli...
maka harus la bergambokan... ala boy band...





aksi model 2014... model kangkang...




kemudian ke seberang jalan pula...untuk muzium pengangkutan air...











selesai melawat muzium kite cari pulak murtabak markasar...
dan menuju ke pantai sepat untuk bermalam di sana...
kisah nie ada sambungannya...
ketika nie (ketika gambar dirakamkan) hujan rintik-rintik...


psst: percutian secara runcit-runcit agak menyeronokkan...